divendres, 3 de desembre del 2010

Trastorn per Dèficit d'Atenció amb o sense Hiperactivitat

El trastorn per dèficit d'atenció amb o sense hiperactivitat (TDA-H) és un trastorn neurobiològic complex i encara insuficientment conegut.

Els símptomes fonamentals del TDA-H són el dèficit d'atenció, la hiperactivitat i la impulsivitat. Encara que....sempre van units aquests símptomes?. Evidentment l'avanç científic va permetent delimitar subgrups i amb això facilitar l'eficàcia terapèutica, així es troben identificats el grup en el qual participen els tres símptomes, el de predomini hiperactiu-impulsiu i el de predomini del dèficit d'atenció.

Els símptomes de TDA-H són l'expressió final d'alteracions neurobiològiques que neixen fonamentalment en el còrtex prefrontal i els circuits frontoestriats amb el que es condiciona la regulació de la vigília, l'atenció, l'activitat i la inhibició, així doncs existeixen alteracions genètiques, neuroanatòmiques, neurobioquímiques i neurofisiològiques parcialment conegudes que expliquen l'etiopatogènia, la causa d'aquest trastorn.

Els símptomes bàsics tal com hem dit són el dèficit d'atenció, la hiperactivitat i la impulsivitat. Per identificar adequadament a aquests pacients és aconsellable seguir un protocol en el qual es valora la rellevància del símptoma. Els criteris avui dia més utilitzats són els DSM-IV-TR de la American Psychiatric Association. 

A la xarxa podem trobar molts enllaços que poden ajudar a detectar aquest trastorn. A continuació us deixo dos enllaços:
  • PROBLEMAS ASOCIADOS AL TDAH. És un document de la Fundació Adana sobre el Trastorn per dèficit d'atenció amb o sense hiperactivitat. Comorbilitat (Trastorn associat). En aquest document podem trobar la definicio del trastorn, criteris per detectar el trastorn i altres trastrorns associats (entre d'altres).
  • ADHD - Attencion Deficit Hyperkinetic Disorder. L'enllaç pertany al Centre d'Estudis del TDA-H. És un espai destinat a "difondre els coneixements fonamentals del Trastorn per Dèficit de l'Atenció i Hiperquinèsia, que afecta de diferent manera a nens, adolescents i adults, com una manera de col·laborar en la detecció precoç i diagnòstic del mateix, oferint també orientació en el relació a les seves opcions terapèutiques tant convencionals com a alternatives".
És possible que a classe de l'assignatura s'hagi comentat aquest tema. Com a mestra, he trobat interessant comentar-ho perquè ens podem trobar a les nostres aules alumnes amb TDA-H i, com es diu en aquests enllaços, és important detectar-ho el més aviat possible. 

Us deixo, també, un enllaç d'una notícia relacionada que va publicar el diari El Mundo el 24 de novembre de 2010: Un gen explica qué niños serán hiperactivos en la edad adulta.

Finalment, m'agradaria fer referència al debat que existeix sobre el tractament del TDA-H. Us deixo dos vídeos perquè reflexioneu sobre aquest tema. "Tractament farmacològic: Sí o no?"

El TDA- H i la Ritalina

Testimonis de nens amb TDA-H

Percepció Subliminal

L'ésser humà és capaç de tenir múltiples sensacions però només para atenció en unes quantes prenent consciència d'elles. Tot i així, hi ha sensacions que també arriben a la ment i són processades de forma inconscient. En la percepció subliminal el percebut pot quedar registrat en la ment en forma inconscient sense arribar a aconseguir el nivell de la consciència. 

Conseqüències Psicològiques dels Missatges Subliminals
  1. Modificacions de les reaccions emotives que van de la frustració a la violència incontrolable
  2. Pèrdua de control, tant conscient com a reflex, de les capacitats de concentració
  3. Disminució considerable del control de la voluntat sobre els impulsos inconscients.
  4. Sobreexcitació neuro - sensorial que produeix l'eufòria, sugestivitat, histèria i fins i tot al·lucinació.
  5. Trastorns seriosos de la memòria, de les funcions cerebrals i de la coordinació neuromuscular.
  6. Estat hipnòtic o catalèptic que converteix a la persona en una espècie de zombi o de robot.
  7. Estat depressiu que va des de la neurosi fins a la psicosi, sobretot quan es combina música i droga.
  8. Tendències suïcides en homicidas, acreixent-se amb l'audició quotidiana i perllongada de la música rock.
  9. Autoestimulació, autoinmolació i autocàstig, sobretot en les grans concentracions.
  10. Impulsos irresistibles de destrucció, vandalisme i aixecament, descontent després de concerts i festivals de rock.
Els missatges subliminals són molt utilitzats en la publicitat per arribar a persones de manera inconscient. A continuació us deixo un video amb imatges subliminals. Veureu que el missatge és el mateix en gairebé totes les imatges...

Personalment, sóc de les persones que creu que es veuen imatges on no hi són, però de vegades és massa coincidència.



 

* Com a tots els vídeos del YouTube, hi ha publicitat i comentaris (s'ha posat de moda). Si el voleu veure sense els comentaris podeu anar a l'enllaç directament.

dilluns, 29 de novembre del 2010

Estimulació sensorial

A la primera entrada vull tractar el tema de les percepcions. He trobat una pàgina web molt interessant que tracta l'estimulació sensorial a partir de material: MES. Aquesta pàgina s'estructura en tres apartats: 
  • Material per a l'estimulació sensorial
  • Adaptació curricular
  • Espai adaptat

He extret una part del text per fer-vos una petita introducció sobre els trastorns de la percepció i l'estimulació sensorial.

"La percepció és un dels estats i processos psíquics més importants. A través d’ella configurem les sensacions que rebem del món extern i donem sentit a tot allò que ens envolta. La percepció es caracteritza perquè és una capacitat que compartim amb la resta dels animals i ens permet adaptar-nos a l’entorn. Tot i que, s'ha de tenir en compte que està influenciada per factors externs i interns que la poden modificar i proporcionar una visió distorsionada. Un exemple són les il·lusions perceptives, òptiques, tàctils o auditives que ens mostren de forma clara que la nostra percepció de la realitat no sempre és fidel.

Un altre exemple que pot alterar la percepció és algun tipus de trastorn. Els trastorns provenen:
  • D'una anomalia dels receptors d'informació perifèrics (els òrgans dels sentits);
  • D'una anomalia de la integració cerebral (lesions del cervell, disfuncionaments psicòtics o neuròtics d'aquest);
  • D'un trastorn de la comunicació amb els altres, que hauria de permetre l'ajust de la percepció en funció de dades exteriros a un mateix (causes múltiples, que van des dels trastorns del llenguatge fins els deliris).
Els estímuls del medi són registrats pels òrgans dels sentits i això afavoreix l'estimulació més important per al creixement estructural del cervell. L’estimulació sensorial li ajuda a fer servir els sentits intactes, així com les habilitats residuals que queden als sentits lesionats (Galloway, 1971). Aquesta estimulació variarà segons sigui la patologia global del nen i el seu grau d’afectació sensorial, motora, cognitiva, emocional...

L’estimulació té com a objectiu activar no només les àrees corticals especialitzades sinó també la multitud de zones relacionades que conformen la complexitat del procés perceptiu. L’estimulació sensorial adquireix, doncs, una importància rellevant en el procés perceptiu i, per consegüent, en la interacció del nen amb el seu voltant més immediat. Disposar d’un entorn estimulant, afavorirà que el nen pugui adquirir diferents experiències que li ajudin a significar les sensacions que percep."

dimarts, 23 de novembre del 2010

Una nova pestanya...

Primer de tot m'agradaria presentar-me. Sóc estudiant de 3r de "Mestra, especialitat d'educació infantil" de la Universitat de Girona. Aquest bloc sorgeix de l'assignatura Processos psicològics bàsics amb la finalitat d'informar i comentar tot allò que ens crida l'atenció o volem aprofondir sobre els temes que es tracten a classe.

El meu principal problema és que no puc assistir a classe i, per tant, no sé si els temes que tractaré en aquest bloc es repetiran. Intentaré que no sigui així i siguin del vostre interès! Durant aquesta setmana m'aniré posant al dia i anireu veient noves entrades molt seguides. 

Aquesta primera entrada l'anomeno "Una nova pestanya..." amb la intenció que afegiu al vostre llistat d'enllaços el meu bloc i el pogueu consultar i comentar tant com vulgueu.  Fins aviat,

Aranzazu Monroy