dilluns, 29 de novembre del 2010

Estimulació sensorial

A la primera entrada vull tractar el tema de les percepcions. He trobat una pàgina web molt interessant que tracta l'estimulació sensorial a partir de material: MES. Aquesta pàgina s'estructura en tres apartats: 
  • Material per a l'estimulació sensorial
  • Adaptació curricular
  • Espai adaptat

He extret una part del text per fer-vos una petita introducció sobre els trastorns de la percepció i l'estimulació sensorial.

"La percepció és un dels estats i processos psíquics més importants. A través d’ella configurem les sensacions que rebem del món extern i donem sentit a tot allò que ens envolta. La percepció es caracteritza perquè és una capacitat que compartim amb la resta dels animals i ens permet adaptar-nos a l’entorn. Tot i que, s'ha de tenir en compte que està influenciada per factors externs i interns que la poden modificar i proporcionar una visió distorsionada. Un exemple són les il·lusions perceptives, òptiques, tàctils o auditives que ens mostren de forma clara que la nostra percepció de la realitat no sempre és fidel.

Un altre exemple que pot alterar la percepció és algun tipus de trastorn. Els trastorns provenen:
  • D'una anomalia dels receptors d'informació perifèrics (els òrgans dels sentits);
  • D'una anomalia de la integració cerebral (lesions del cervell, disfuncionaments psicòtics o neuròtics d'aquest);
  • D'un trastorn de la comunicació amb els altres, que hauria de permetre l'ajust de la percepció en funció de dades exteriros a un mateix (causes múltiples, que van des dels trastorns del llenguatge fins els deliris).
Els estímuls del medi són registrats pels òrgans dels sentits i això afavoreix l'estimulació més important per al creixement estructural del cervell. L’estimulació sensorial li ajuda a fer servir els sentits intactes, així com les habilitats residuals que queden als sentits lesionats (Galloway, 1971). Aquesta estimulació variarà segons sigui la patologia global del nen i el seu grau d’afectació sensorial, motora, cognitiva, emocional...

L’estimulació té com a objectiu activar no només les àrees corticals especialitzades sinó també la multitud de zones relacionades que conformen la complexitat del procés perceptiu. L’estimulació sensorial adquireix, doncs, una importància rellevant en el procés perceptiu i, per consegüent, en la interacció del nen amb el seu voltant més immediat. Disposar d’un entorn estimulant, afavorirà que el nen pugui adquirir diferents experiències que li ajudin a significar les sensacions que percep."

1 comentari: