divendres, 3 de desembre del 2010

Trastorn per Dèficit d'Atenció amb o sense Hiperactivitat

El trastorn per dèficit d'atenció amb o sense hiperactivitat (TDA-H) és un trastorn neurobiològic complex i encara insuficientment conegut.

Els símptomes fonamentals del TDA-H són el dèficit d'atenció, la hiperactivitat i la impulsivitat. Encara que....sempre van units aquests símptomes?. Evidentment l'avanç científic va permetent delimitar subgrups i amb això facilitar l'eficàcia terapèutica, així es troben identificats el grup en el qual participen els tres símptomes, el de predomini hiperactiu-impulsiu i el de predomini del dèficit d'atenció.

Els símptomes de TDA-H són l'expressió final d'alteracions neurobiològiques que neixen fonamentalment en el còrtex prefrontal i els circuits frontoestriats amb el que es condiciona la regulació de la vigília, l'atenció, l'activitat i la inhibició, així doncs existeixen alteracions genètiques, neuroanatòmiques, neurobioquímiques i neurofisiològiques parcialment conegudes que expliquen l'etiopatogènia, la causa d'aquest trastorn.

Els símptomes bàsics tal com hem dit són el dèficit d'atenció, la hiperactivitat i la impulsivitat. Per identificar adequadament a aquests pacients és aconsellable seguir un protocol en el qual es valora la rellevància del símptoma. Els criteris avui dia més utilitzats són els DSM-IV-TR de la American Psychiatric Association. 

A la xarxa podem trobar molts enllaços que poden ajudar a detectar aquest trastorn. A continuació us deixo dos enllaços:
  • PROBLEMAS ASOCIADOS AL TDAH. És un document de la Fundació Adana sobre el Trastorn per dèficit d'atenció amb o sense hiperactivitat. Comorbilitat (Trastorn associat). En aquest document podem trobar la definicio del trastorn, criteris per detectar el trastorn i altres trastrorns associats (entre d'altres).
  • ADHD - Attencion Deficit Hyperkinetic Disorder. L'enllaç pertany al Centre d'Estudis del TDA-H. És un espai destinat a "difondre els coneixements fonamentals del Trastorn per Dèficit de l'Atenció i Hiperquinèsia, que afecta de diferent manera a nens, adolescents i adults, com una manera de col·laborar en la detecció precoç i diagnòstic del mateix, oferint també orientació en el relació a les seves opcions terapèutiques tant convencionals com a alternatives".
És possible que a classe de l'assignatura s'hagi comentat aquest tema. Com a mestra, he trobat interessant comentar-ho perquè ens podem trobar a les nostres aules alumnes amb TDA-H i, com es diu en aquests enllaços, és important detectar-ho el més aviat possible. 

Us deixo, també, un enllaç d'una notícia relacionada que va publicar el diari El Mundo el 24 de novembre de 2010: Un gen explica qué niños serán hiperactivos en la edad adulta.

Finalment, m'agradaria fer referència al debat que existeix sobre el tractament del TDA-H. Us deixo dos vídeos perquè reflexioneu sobre aquest tema. "Tractament farmacològic: Sí o no?"

El TDA- H i la Ritalina

Testimonis de nens amb TDA-H

1 comentari:

  1. El TDA sembla un trastorn que hagi aparegut en els últims anys perquè cada vegada hi ha més casos. El fet és que sempre ha existit, la pena és que moltes vegades ha passat desapercebut i això ha fet que moltes persones experimentin frustracions molt grans envers els estudis i les seves possibilitats d'aprenentatge.

    Entrada interessant!

    ResponElimina